Methode

 

Kinderen kunnen meestal heel goed vertellen wat hen bezighoudt en waar zij zelf belemmeringen of uitdagingen ervaren. Soms gaat het niet helemaal vanzelf omdat het kind nog te jong is of het onderwerp te pijnlijk is om over te vertellen. Dat is ook goed. Samen komen we er wel uit.


Als woorden te moeilijk zijn heb ik diverse manieren en methodes om het kind te helpen. Bijvoorbeeld door te tekenen of te schilderen. Lekker te boksen tegen een boksbal. Door te bouwen, te spelen of te knutselen. Maar ook samen muziek maken of een rap schrijven kunnen manieren zijn. Sommige kinderen vinden het fijn om via een handpop hun verhaal te vertellen. Anderen doen dat door (Playmobil)poppetjes neer te zetten om een situatie of onderlinge relaties uit te beelden.
 

Ook maak ik gebruik van spelmateriaal, waaronder:


Tijdens het traject werken we niet direct aan een oplossing voor de belemmering of uitdaging. We werken vooral aan een positieve houding. Met de schouders laag, de rug recht en de kin recht vooruit kan een kind leren zich (weer) zeker te voelen. Daarmee leert hij of zij zelf om te gaan met de belemmeringen of uitdagingen waar het mee te maken heeft.
 

Voor alles geldt dat het aansluit bij de belevingswereld van het kind. Hij of zij bepaalt in alle sessies het tempo. Veiligheid en vertrouwen staan bovenaan. Vanuit die basis is alles mogelijk. Daarom besteed ik daar veel tijd en aandacht aan. Ik geloof in de kracht van het kind. De bewustwording van de kracht in jezelf, de kracht die je altijd bij je hebt en dus ook altijd kunt gebruiken is het mooiste cadeau dat je een kind kunt geven.

Wil je meer weten over mijn werkwijze of een kennsimakings-gesprek plannen? Vul dan hier je contactgegevens in.